Katsaus vuoteen 2022

Suomi-Kenia Seura ry:n hallitus on koostunut seuraavista henkilöistä: Ada Skytte rahastonhoitaja, Isa Syrjä vararahastonhoitaja, Mari Hassinen-Agoya, Seppo Tanskanen, Arto Saarela sihteeri, Ossi Leppänen varapuheenjohtaja ja Erkki Kyllönen puheenjohtaja. Hallituksen varajäsenenä toimi Irmeli Puntari, joka erosi tehtävästä omatahtoisesti 10.9.2022. Yhdistyksen toiminnantarkastajana on toiminut Merja Seppälä. Hallitus on kokoontunut toimintakauden aikana 5 kertaa. Kaikki kokoontumiset ovat tapahtuneet etätilaisuuksina. 

Lisäksi järjestimme hallituksen jäsenten puitteissa pari ”Brainstorm” tapaamista, joissa ideoimme seuran julkaisutoimintaa.



Yhdistyksen toiminta

Yhdistyksen toiminta on ollut vilkasta toimintakauden aikana. Keväisen vuosikokoukseen ja päättyneiden korona rajoitusten jälkeen otimme toiminnan kärkitavoitteeksi yhteisöllisyyden luomisen ja kehittämisen. Siihen ”työkaluksi” syntyi Kahawa&Chai tapaamiset. Ensimmäiset tapaamiset oli tarkoitettu yhdistyksen jäsenten tapaamiseen rankan Covid kauden jälkeen. Sittemmin, jäsentapaamisten jälkeen päätimme jatkaa kahvila -tapaamisilla. Tapaamiset ovat saaneet hyvän vastaanoton. Vapaamuotoinen keskustelu, väljänä aihepiirinä Kenia, kahvittelu ja mukava yhdessäolo on vedonnut jäseniin. Kahvilana oli aluksi Café Esplanad, mutta aukioloaikojen muututtua päätimme siirtyä muutaman kymmenen metriä kohti merenrantaa kahvila Strindbergiin.

Seura sai kutsun Roseanna Aventolta, Itä-Suomen Yliopiston Kehitysyhteistyön erikoisasiantuntijalta osallistua Joensuun kampuksella pidettävään Africa Day tapahtumaan. Seuran hallituksen jäsenet, Mari Hassinen-Agoya, Arto Saarela, Ossi Leppänen, Seppo Tanskanen ja Erkki Kyllönen osallistuivat tapahtumaan, puheenjohtajan esitellessä seuran toimintaa ja Ossin sekä Marin ollessa panelisteina. Afrkka Day tapahtumaa vietetään Afrikan Unionin perustamispäivän kunniaksi 25.5.1963. Unioni perustettiin tuona päivänä Addis Abebassa Etiopiassa. Tilaisuuden järjestämisestä sovittiin muodostettavan traditio.

Perinteisiä seuran organisoimia yleisölle tarkoitettuja luento tilaisuuksia järjestettiin kaksi. Tapahtumapaikat olivat Turku ja Helsinki. Turun Keskuskirjastossa pidetyn tilaisuuden yhteistyökumppani oli Asante ry, jonka hallituksen jäsen Jaana Mioch kertoi yhdistyksen toiminnasta Keniassa. Helsingin tilaisuus pidettiin Rikhardinkadun kirjastossa. Siellä vierailevana luennoitsijana oli Jani Virolainen Adra ry:sta.

Yleisötilaisuuksien suosio ei ole yltänyt tasolle, jota olemme odottaneet. Seuran hallituksen tuleekin pohtia korvaavan toimintamuodon järjestämistä tai muita toimenpiteitä jolla tilaisuuksiin saadaan runsaampi yleisö.

Kahawa&Chai tapaamiset jatkuivat kevään jäsentapaamisten jälkeen. Toimintamuoto on vakiinnuttamassa asemaansa seuran toiminnassa. Julkiseen kahvilaan on helppo tulla, seuran järjestämisvastuu on minimaalinen (vähintään yksi hallituksen jäsen ja Kenian pienoislippu) ja tarjottavaa löytyy kohtuuhintaan kahvilan hyllystä. Vapaamuotoinen keskustelu on ollut hyvä väline yhteisöllisyyden luomiselle. Näemme tapaamisille olevan tilausta myös tulevana toimintakautena.

Kahawa&Chai tilaisuuksia pidettiin yksi Kuopiossa ja 6 Helsingissä, joista viimeinen Strindbergin kahvilassa. Tapaamisajankohdaksi muodostui hyvin nopeasti joka kuukauden ensimmäinen maanantai klo 18.00.

Media

Yhdistyksen tiedotustoiminta on ollut runsasta. Verkkolehti Karibu Sana! on saanut hyvän ja kiinnostuneen vastaanoton. Keniaa luotaavat artikkelit ovat olleet mielenkiintoisia ja niissä on valotettu maan kehitystä, taloutta, yrittäjyyttä ja matkailua. Keniasta löytyy paljon mielenkiintoista julkaistavaa ja lehden sivumäärän kasvattamista voidaan hyvin harkita. Vuodenvaihteen numeroon saatiin mukaan myös Toto -liite, eli lapsille tarkoitettu oma osio. Sen kehittämisestä on ottanut vastuun Noora Avento.

Lehti lähetetään noin 70 mediatalolle ympäri Suomea. Toiveena on, että sitä kautta julkaisut Keniasta tavoittaisivat yleisöä seurasta tietämättömien joukosta ja matkailu Keniaan kasvaisi.

Lehden artikkeleista ovat vastanneet Mari-Hassinen-Agoya, Pirkka Tapiola (Suomen suurlähettiläs Nairobissa), Ossi Leppänen ja Erkki Kyllönen (tarkista UN ja Isa)

Käännöstöissä Isa Syrjän panos on ollut merkittävä. Lehti on julkaistu vuoden 2022 ajan kaksikielisenä versiona.

Seuran jäsenille suunnattu Jäsenkirje julkaistiin kolme kertaa vuoden aikana. Jäsenkirje on seuran toiminnasta informaatiota jakava julkaisu.

Seuran Facebook sivun vierailijamäärä on ollut reilussa kasvussa. Vuoden 2022 aikana sivuston kattavuus oli 8 831 (sivuston sisältöä nähneiden lukumäärä), kasvua edellisestä vuodesta 39%. Facebook sivustolla vierailut kasvoivat vuoden aikana 88 %. Sillä saralla aktivoimme yleisömme erinomaisesti.

Säännöllisten julkaisujen aiheet ovat olleet: Viikon kuva, Kuukauden artisti, Kuukauden artikkeli, Planting Trees to Uyoma (PTtU)ja matkailuaiheiset artikkelit. Ossi Leppäsen maasai -mietelauseet ovat ilmestyneet kerran kuukaudessa sekä FB-s että kotisivuilla. Suuren suosion on saanut Mari Hassinen-Agoyan toimittama Swahili -sunnuntai julkaisu. Lisäksi olemme jakaneet vähintään suomenkielisellä ingressillä lisättyjä lehtiartikkeleita maan verkkojulkaisuista.

Julkaisujen vastuussa ovat olleet kaikki hallituksen jäsenet.

Kenian Ystävät - Kenya Friends sivu on myös ollut aiempaa ahkerammassa käytössä. Kiitos kaikille sinne artikkeleita jakaneille, kommentoineille ja peukuttaneille. Kanava avaa mahdollisuuden, jopa seuran ulkopuolisille henkilöille, julkaista Kenia aiheisia artikkeleita.

Sere Kemboi on julkaissut blogia Eldoretin teetilalta. Tilan toimintaa on hauska seurata julkaisujen välityksellä. Blogikirjoitukset antavat ajantasaisen kuvan kenialaisesta arkipäivästä.

Kotisivut päivittyvät vähintään kuukausittain Ossi Leppäsen toimittamalla Kuukauden Masai -viisus sananlaskulla.

Biashara Street verkkokauppa (Tue tiimiä alusta) on seuran yksi varainkeruumuoto ja kotisivujen uusi aihe. 

Jäsensivu -osio on ollut kehitteillä syksystä asti ja niiden julkaiseminen on ajankohtaista heti alkuvuoden aikana. Osio taarjoaa lisätietoa seuran toiminnasta ja Keniasta jäsenille. Sivuilta löytyy myös matkailukohteet Keniassa joista jäsen voi saada edun vieraillessaan, tai kohteita joita voimme suositella vierailtaviksi mielenkiintoisina paikkoina.

Kehitysyhteistyö

Uyoman vesitankki projekti saatettiin alkuvuodesta päätökseen. Tankin kylkeen toimitettiin laatta muistuttamaan lahjoittajasta. PTtU projekti loppui myös vuoden päättyessä. Lähes 3.000 puuta on istutettu Ng’iyan ja Uyoman alueelle. Istutettavat taimet ovat olleet Mango, Papaya ja Eucalyptus sekä Whistling Pine.

Seuran toimittamat Taimitassu alustat ovat jakautuneet useampaan eri kohteeseen (Ukunda, Taita Taveta, Yala, Maseno). Uyomassa Taimitassujen käytössä ilmeni vaikeuksista. Muurahaiset tykästyivät alustoihin syöden ne rei’ille. Vaarana oli, että myös istutetut taimet olisivat tulleet tuhotuksi. Muilla paikkakunnilla vastaavaa ongelmaa ei ole ilmennyt.

Uudeksi projektikohteeksi on valikoitunut Matharen slummi Nairobissa. Tarkoituksena on aloittaa Planting Trees in Mathare (PTiM) projekti, eli uusi taimien istuttamisprojekti. Yhteistyökumppanina slummissa on Mathare Empire järjestö. Heihin olemme käyneet tutustumassa yhdessä suomalaisen UN työntekijän Sari E Seppäsen kanssa. Ensimmäinen vierailu paikan päällä oli elokuussa. Sitä ennen olimme tavanneet Sarin ja hänen mukanaan Suomessa vierailleen Kenian ilamakitarasoiton mestarin ja Suomessa kolmanneksi maailmanmestaruuskisoissa sijoittuneen Charles ”Slim” Kariukin.

Projektissa on viritelty yhteistyötä myös Helsingin Yliopiston kanssa.Yliopiston professori Petri Pellikka on kiinnostunut projektin kehittämisestä ja näkeen sen merkityksen slummialueelle tärkeänä.

Vierailu poiki myös yhteisprojektin Seed ry:n kanssa. Mathare Empiren tiloissa oleva pieni kirjasto (Carl Hendrick Library) sai tukijan. Toimitimme loppuvuodesta kolme kassillista Kannelmäen kirjaston lahjoittamia englanninkielisiä poistokirjoja Keniaan.

Itä-Suomen Yliopistossa (UEF) Roseanne Avento yhdessä kollegoidensa kanssa ovat mukana kehittämässä projektia kouluruokailun kehittämiseksi. Mukana on myös Marjo Kyllönen Seed ry:stä. Projektin ”laboratorioina” on tarkoitus käyttää Seed ry:n kahta tukikohdetta, Yalan Furaha Seed Academya (Marjo Kyllönen on kohteen projektivastaava) ja Uyoman Mama Terttu Junior School oppilaitosta.

Varainkeruu

Arpajaisista on muodostunut toistaiseksi vahvin rahankeruun muoto seuran toiminnalle. Rinnalle on tullut seuran Biashara Street verkkokauppa, joka toimii Tue Tiimiä sivun pohjalta.

PTtU projekti on saanut lahjoituksia lähinnä hallituksen jäsenten omista varoista. Jäsenmaksuilla on katettu kaikki juoksevat kulut, jotka on pidetty maahdollisimman pieninä. Suurempi budjetti auttaisi kuitenkin toiminnan kehittämisessä. Jäsenhankinta lisäisi jäsenmaksutuloja ja mahdollinen rahankeräysluvan anominen on harkinnassa vuoden 2023 puolella.

Seura haki tukea Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä nimenomaan ystävyysseurojen toimina-avustukseen. Yhdellekään Afrikassa toimivalle ystävyysseuralle ei rahoitusta herunut.

Merkittäviä tapaamisia

Meille tärkeänä linkkinä oleva Suomen suurlähetystö tuli askeleen läheisemmäksi suurlähettiläs Pirkka Tapiolan tapaamisessa Nairobissa elokuussa.  KLM (Royal Dutch Airlinens) järjesti yhteistyökumppaneilleen tapaamisen Brittannian suurlähetystössä Helsingissä. Suomi-Kenia Seura oli edustettuna tilaisuudessa. Tapahtuma poiki tapaamistavoitteen KLM:n edistajan kanssa Helsingissä. Tapaaminen sovitaan alkuvuodesta 2023.

Lähetimme videotervehdyksen Keniaan Kenya Finns järjestölle heidän viettäessään 50v juhlavuotta. Järjestö kokoaa yhteen Keniassa asuvat suomalaiset.

Roseanna Avento vieraili Helsingissä 14.10. Yhteyden ylläpitäminen ja kasvattaminen UEF:n kanssa on meille tärkeää. Tapasimme Rautatieaseman alakerran kahvilassa ja vaihdoimme kuulumisia.

Kefiso ry:n puheenjohtajan Joseph Ombiman kanssa olemme keskustelleet kaksi kertaa Triplassa

Alkuvuodesta vierailimme Solidaarisuus kehitysyhteistyöjärjestön luona Helsingin Sörnäisissä. Airi Kähärä ja Jenna Kettunen valottivat meille järjestön laajaa toimintaa Keniassa.